Ontwerp zonder titel

Wat is een ketogene leefstijl?

Bij een ketogene leefstijl volg je een dieet waarbij je veel vetten eet, een matige hoeveelheid eiwitten en zeer weinig koolhydraten. Het doel van dit dieet is om je lichaam in een staat van ketose te brengen, waarbij het vet als energiebron gebruikt in plaats van koolhydraten. Prima om mee af te vallen en Metabool Gezond te worden.

Het is belangrijk om te begrijpen dat dit dieet niet voor iedereen geschikt is en dat je voorzichtig moet zijn als je erover nadenkt om het te volgen. Het kan bijvoorbeeld niet geschikt zijn voor mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals pancreatitis of nierproblemen.

Het is daarom altijd verstandig om advies te vragen aan een therapeut die hiervoor een opleiding heeft gevolgd, voordat je begint met een ketogeen dieet of gebruik te maken van een bewezen leefstijplan.

Wetenschappelijke kennis.

De kennis rondom ketonen en de toepassing van het ketogeen dieet ontbreekt aan bijna elke academische opleiding of medisch plan. Dit leidt tot grote onwetendheid en een wildgroei aan misinformatie.

Aan het einde van de 19e eeuw dachten mensen dat het super belangrijk was om de helft van hun calorieën uit koolhydraat-rijk eten te halen en dat het nodig was om meelproducten in hun dieet te hebben om gezond te blijven. Toen kwam William Banting,  en die besloot op advies van zijn dokter om suiker en zetmeel uit zijn dieet te schrappen.
Banting was 64 jaar oud en had, net als veel van zijn leeftijdsgenoten, last van obesitas en alle gezondheidsproblemen die daarbij horen. Hij had van alles geprobeerd: diëten, beweegprogramma's, levenselixers, en kuuroorden, maar niks werkte echt goed.
Totdat hij suiker en zetmeel liet staan. Dat zorgde ervoor dat hij afviel en zijn gezondheid enorm verbeterde. Banting was zo blij met het resultaat dat hij er een boekje over schreef, genaamd "Letter on Corpulence, Addressed to the Public".

 

Ketogeen Dieet
science

ACHTERGROND
In de vroege jaren van de 21e eeuw begonnen wetenschappers te praten over ketogene diëten.
En de afgelopen 15 jaar hebben steeds meer onderzoekers bewijs gevonden dat deze diëten echt super goed zijn voor gewichtsverlies, pre-diabetes, en diabetes type 2.
Het bewijs is nu zo groot dat we wel kunnen spreken van een wetenschappelijke doorbraak!
In de afgelopen 10 jaar hebben wetenschappers zelfs ontdekt dat bèta-hydroxybutyraat (BHB) een soort van supermolecuul is! Dit molecuul helpt je hersenen te beschermen, vermindert ontstekingen en oxidatieve stress en kan er zelfs voor zorgen dat je langer gezond blijft.

Beta-hydroxybutyraat (BHB) is een type ketonlichaam dat wordt geproduceerd door de lever tijdens perioden van vasten of koolhydraatarme diëten, wanneer het lichaam weinig glucose beschikbaar heeft als energiebron. BHB kan worden gebruikt als alternatieve brandstof voor het lichaam en is belangrijk voor het handhaven van de energiebalans in de hersenen. Tijdens een ketogeen dieet, waarbij de inname van koolhydraten zeer laag is, stijgt het niveau van BHB in het bloed en kan het bijdragen aan de gezondheidsvoordelen van het dieet.

BHB wordt ook gebruikt als een voedingssupplement om de niveaus van ketonen te verhogen, vooral bij mensen die een ketogeen dieet volgen of die hun mentale prestaties willen verbeteren.

Er is de laatste 15 jaar veel onderzoek gedaan naar gewichtsverlies bij koolhydraatarme of vetarme diëten. Verschillende systematische reviews en meta-analyses hebben geconcludeerd dat koolhydraatarme diëten het minstens zo goed doen als vetarme diëten en meestal zelfs beter. Een recente meta-analyse liet zien dat de kans op een goed resultaat bij een koolhydraatarm dieet >99% is.

Het metabool syndroom wordt ook wel het "insulineresistentie syndroom" genoemd en het omvat verschillende symptomen die allemaal gerelateerd zijn aan obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Vaak worden medicijnen voorgeschreven die gericht zijn op specifieke symptomen, zoals obesitas, hypertensie, atherogene dyslipidemie, laag HDL, hoge triglyceriden en "LDL-patroon B" (hoge niveaus van kleine, dichte LDL-deeltjes) om het metabool syndroom te behandelen. Hoewel reguliere voedingsadviezen gericht zijn op caloriebeperking en vetarme voeding, is de gemeenschappelijke factor bij het metabool syndroom insulineresistentie. Koolhydraten uit voeding zijn direct gerelateerd aan insulineresistentie, waardoor het logisch is om het aantal koolhydraten te beperken om schommelingen in bloedglucose en insulinespiegels te verminderen.

research

Verschillende studies hebben aangetoond dat beperking van koolhydraten in voeding leidt tot betere glucose- en insulineregulatie en een verhoogde insulinegevoeligheid, vooral bij patiënten met een reeds bestaand metabool syndroom of diabetes type 2.
Koolhydraatintolerantie is een veel voorkomend kenmerk van het metabool syndroom en vermindering van koolhydraten in de voeding kan leiden tot verbetering van gerelateerde markers.
Patiënten met het metabool syndroom die een ketogeen dieet volgen, hebben na twaalf weken meer gewicht, totaal vet en buikvet verloren in vergelijking met patiënten die een traditioneel vetarm dieet met caloriebeperking volgden.
Daarnaast hadden patiënten op het ketogeen dieet verlaagde triglyceriden, verhoogd HDL-cholesterol, verminderde ontstekingswaarden en verbeterde lipidenprofielen. Het ketogeen dieet lijkt dus een veelbelovende oplossing te zijn voor het metabool syndroom.

Wij werken samen met: